Ofta beskrivs de stora genombrotten i cancerforskningen som milstolpar. Men minst lika viktiga är de många små förbättringar som sker i den dagliga vården. För en drabbad är det i den kontakten som vårdkvaliteten mäts. Det är där Cancerstiftelsen ser sin roll – Ditt stöd kan göra skillnad.

Cancerstiftelsen verkar för ökad kunskap i den operativa cancersjukvårdens alla led. Det innebär att hela tiden förbättra möjligheterna till tidig diagnos av sjukdomen. En snabb och effektiv behandlingsinsats förbättrar alltid prognosen. Att verka för att den påföljande vården hela tiden utvecklas är avgörande för livskvaliteten under sjukdomsförloppet. Men detta har också stor betydelse där sjukdomsförloppet inte går att hejda. Detta gäller för såväl drabbade som anhöriga.

För att säkra nödvändiga kunskaper har Cancerstiftelsen i Kalmar län arrangerat seminarier och föreläsningar för dem som arbetar i cancersjukvården. Andra former av utbildningsinsatser förekommer också. I de nätverk som bildas i dessa sammanhang omsätts kunskaper i praktisk tjänst – för Din skull.

Prioriteringen av insatserna utgår alltid från verkliga behov, där cancersjuka och anhöriga sätts i främsta rummet. Utförda insatser redovisas i Cancerstiftelsens årsredovisning, vilken kan rekvireras från Cancerstiftelsen eller Länsstyrelsen i Kalmar län som är tillsynsmyndighet.

Enheten för palliativ medicin har erhållit ekonomiskt bidrag från stiftelsen:
– Vi värnar livet och livskvalité 

Enheten för Palliativ Medicin ( EPM) organiserar den specialiserade palliativa vården i Region Kalmar, där arbetar Annelie Gustafsson avdelningschef och Charlotta Fredriksson, specialistsjuksköterska tillsammans med andra medarbetare. Duon berättar om verksamheten och hur man kan komma i kontakt med enheten som innefattar avdelning 30 med 10 slutenvårdsplatser ( på länssjukhuset i Kalmar), Lasarettsansluten hemsjukvård (LAH) med möjlighet till 40 hemsjukvårdsplatser (  i centrala Kalmar) och det Palliativa rådgivningsteamet som arbetar rådgivande till vårdgivare i hela Kalmar län för tillgång till palliativ  specialistkompetens på vårdavdelningar, mottagningar, hälsocentraler, i hemsjukvården och på vård- eller omsorgsboende.

I södra länsdelen arbetar Charlotta som specialistsjuksköterska:

”Mina samtal med vårdgivare och patienter handlar mycket om att  ge råd  kring symtomlindring och andra palliativa vårdbehov vilket kan bidra till  att möjliggöra för bästa möjliga livskvalitet. Insatserna kan se olika ut och det är viktigt att se och möta den enskilda människans behov utifrån ett helhetsperspektiv ”       

Arbetssättet på enheten har funnits sedan 2001 och är väl inarbetat. Patienter som kommer i kontakt med enheten har  symptomgivande, obotlig cancersjukdom  med behov av att lindra lidande och främja livskvalitén

Personer med cancer som kommer till vårdavdelning 30 kan göra det av olika anledningar. En del är inlagda för för symtomkontroll /symtomkontroll ofta med komplex problematik eller svårbehandlade symtom med exempelvis strålbehandling . En del patienter träffar vi endast under några få dagar, andra under flera månader och ibland år, allt beroende på hur vårdbehoven ser ut.

Man kan sammanfatta vår verksamhet med att värna livet, ge god symtomlindring och sträva efter bästa möjliga livskvalitet.

I vilket sammanhang har ni kommit i kontakt med Cancerstiftelsen i Kalmar Län

– Det har vi genom de medel som ni avsatt för bland annat utbildningar, studiebesök, konferenser kopplat till cancersjukvård för personal inom vården. Vi är många som sökt och fått utbildningsinsatser beviljade av stiftelsen genom åren. Detta har varit och är värdefullt och har stor patientnytta. Utbildningsinsatser stärker oss i vår roll inom just cancersjukvård i Kalmar län.
Saeid, sjuksköterska inom Enheten för palliativ medicin, gick kursen i  ”Samtalskonst”  i Rimforsa: ”Jag förstod vikten av hur jag börjar och avslutar det svåra samtalet – har haft stor nytta av kursen i mitt arbetsliv”

På bilderna nedan ser du kollegorna Charlotta Fredriksson och  Annelie Gustafsson.

Fakta antal personal på Enheten för Palliativ Medicin

Läkare med specialistkompetens  i palliativ medicin  : 4

Sjuksköterskor specialiserade  i palliativ vård: 3

Undersköterskor specialiserade i palliativ vård: 3

Sjuksköterskor avd 30/LAH :  27

Undersköterskor avd 30/ LAH  :  13

Sjuksköterskor i palliativa rådgivningsteamet : 9

Medicinska sekreterare : 2

Tillgång till fysioterapeut/arb. terapeut, sjukhuspräst, kurator

 

 

Glastak – en viktig funktion

 

Att vara som patient på Kalmar Länssjukhus för strålbehandling kan upplevas på många sätt. En som dagligen möter patienter är onkologisjuksköterskan Maria Wimmergren.

 

Till oss kommer man för strålbehandling som antingen är botande eller lindrande. Det är många patienter som upplever behandlingsperioden som tuff, inte minst psykiskt, vilket vi har största förståelse för. Att i detta skede göra allt vi kan för att stötta patienten är viktigt och helt naturligt för oss. Som en del i detta är den fysiska miljön som patienten kommer till viktig.

Vad tänker du på då?

– Inne i de två behandlingsrummen har taken, som normalt sett består av ljudabsorbenter, försetts med belyst glastak föreställande bilder på blommande träd med blå himmel och lite stackmoln. Dessa glastak sprider ett helt annat ljus inne i behandlingsrummet, nästan känslan av ständig vår. Patienterna har något rofyllt att titta på när de ligger på britsen för sin behandling,  på något sätt skingras tankarna för en liten stund och man fokuserar på något annat än just strålningen.

Hur kom ni på idén med glastak?

– Vi var på studiebesök på andra behandlingsenheter och fick inspiration till att göra något liknande här i Kalmar. Dels visade studier att patientnyttan var stor, och även att det gav betydligt bättre arbetsmiljö för medarbetare. Behandlingsrummet har inga fönster och därmed kommer inget dagsljus in i rummet

Sagt och gjort så skickade vi in en ansökan till Cancerstiftelsen i Kalmar län och berättade om de studier som gjorts gällande vikten av miljön i ett behandlingsrum och att vi fått till oss att det hade stor patientnytta.

Vi fick svar att de sa ja till vår ansökan, där stiftelsen stod för kostnader av själva glastaket och regionen stod för elarbeten.

Vad säger patienterna när de kommer hit för behandling?

– Vi får flera samtal i veckan från patienter som kommer från behandlingen och säger att man känner ett lugn och mindre stress när det finns något att titta på betonar Maria.

Christina Delborn, avdelningschef på Strålbehandlingen, berättar att de i dag tar emot patienter från 18 år och uppåt, detta sedan 2003. Inom verksamheten arbetar ett 80-tal medarbetare med medicinsk behandling och strålbehandling.

– Vi ser ett ökat antal cancerpatienter men även ökat antal behandlingar, vilket i sin tur medför att vår verksamhet behöver större lokaler som vi kommer att få inom ett par år.

Vi sökte och beviljades även medel för en mer vilsam behandlingsstol med kringutrustning samt en TV för patienter som vistas här under en hel dag. Istället för att ligga på en brits och vila blev vi beviljade en behandlingsstol där man kan ändra läge efter hur man vill sitta eller ligga. Denna tillsammans med TV´ har gjort stor skillnad för patienter som tydligt uppger att man upplever att dagen gått bättre genom att ha något att titta på menar Christina.

Fakta antal personal på strålenheten
18 sjuksköterskor
2 medicinska sekreterare
1 undersköterska
5 läkare
5 sjukhusfysiker